Urechea

Urechea-Receptorul auzului este situat in urechea interna,in profunzimea osului temporal,intr-un tunel rasucit in spirala numit melcul membranos.Cavitatea foarte complicata a urechii interne este plina cu lichid.Celulele senzoriale auditive au cili.Sunetele determina oscilatia membranei bazilare.Din cauza contactului cililor cu membrana tectoria cilii se deformeaza.Astfel i-au nastere impulsuri nervoase care se transmit la creier prin nervul acustico-vestibular.

Toate celelalte componente ale urechii au rolul de a conduce si amplifica sunetul.Pavilionul si conductul auditiv formeaza urechea externa care capteaza sunetul si il conduce pana la membrana numita timpan.Cele trei oscioare din urechea medie(ciocanul,nicovala si scarita) transmit sunetul spre alta membrana,mai mica,la nivelul ferestrei ovale.Urechea medie este o camera plina cu aer.Ea comunica cu faringele printr-un tub numit trompa lui Eustachio.Vibratiile din fereastra ovala se transmit pana la melc prin lichidul din urechea interna.

Urechea interna mai contine receptori vestibulari care dau informatii despre pozitia capului in raport cu verticala si despre miscarile de rotatie,contribuind la mentinerea echilibrului.Sunt doi receptori pentru pozitie situati in peretele utriculei si,respectiv,saculei.Celulele senzoriale au cili care strabat un strat gelatinos.Deasupra lor sunt grauncioare de calcar.Cand se schimba pozitia,se deformeaza cilii.Informatia este preluata de dendritele neuronale care imbratiseaza polul bazal al celulelor senzoriale.

Cei trei receptori pentru rotatie se afla la extremitatea dilatata a fiecaruia dintre canalele semicirculare.Cilii celulelor senzoriale sunt inclusi intr-o creasta gelatinoasa.Rotatia capului face sa deplaseze lichidul din canale (endolimfa) deformand creasta gelatinoasa cu cilii celulelor senzoriale.Semnalul este preluat de dendritele unor neuroni.

Particularitatile urechii la vertebrate

Receptorul auditiv de la pesti este plasat in peretii saculei si,mai ales,intr-o dilatatie a acesteia numita lagena. La amfibieni lagena se prelungeste cu papila bazilara unde se afla receptori acustici. La reptile lagena se alungeste.La pasari si mamifere lagena foarte alungita se pliaza in spirala (apare melcul) , imbunatatindu-se receptia acustica.Pestii au numai ureche interna care primeste sunetele prin oasele capului.Trecerea la mediul terestru a necesitat aparitia urechii medii la amfibieni.Sunetele se propaga in aer su mare pierdere de energie si deci era nevoie de un dispozitiv  de amplificare format din membrana timpanica,mai mare,si membrana ferestrei ovale ,mai mica,unitate printr-un os numit columela. Urechea medie apare de o parte si de alta sub forma a doua pungi faringiene laterale. Asa se explica legatura urechii medii cu faringele prin trompa lui Eustachio. La reptile timpanul este putin retras,iar la pasari apare conductul auditiv care il protejeaza mai eficient. La mamifere apar pavilioanele iar in urechea medie sunt acum trei oscioare care,actionate de doi muschi,fac posobila reglarea amplificarii sonore.

Receptorii vestibulari functioneaza la fel la toate vertebratele.

Reclame

Etichete: , , , , , , , , , , ,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: